website conform the European Accessibility Act (EAA)

The European Accessibility Act en jouw website(s)

De European Accessibility (EAA) Act in gewoon Nederlands “De Europese Toegankelijkheidswet. Is in veel landen een vereiste voor overheidswebsites. Deze moeten toegankelijk zijn voor alle individuen, inclusief mensen met een handicap. Vanaf juni 2025 zal de Europese Toegankelijkheidswet (EAA) echter van kracht worden binnen de lidstaten van de Europese Unie.

Deze richtlijn breidt het toepassingsgebied uit naar bijvoorbeeld e-commerceplatforms, inclusief webshops. Dit betekent dat als u een webshop heeft, u ervoor moet zorgen dat deze voldoet aan de toegankelijkheidsrichtlijnen zoals uiteengezet in de EAA.

Waarom

Bijna 20% van de Europese bevolking heeft een lichamelijke of geestelijke handicap. Maar liefst 135 miljoen mensen in de Europese Unie kunnen op dit moment niet van alle digitale diensten gebruik maken, simpelweg omdat deze diensten voor hen niet bruikbaar zijn. De internationale wet inzake digitale toegankelijkheid moet ervoor zorgen dat meer Europeanen toegang hebben tot onlinediensten en -producten.

Als ondernemer heb je officieel tot juni 2025 de tijd om jouw website of webshop digitaal toegankelijk te maken. Dit lijkt misschien nog ver weg, maar onderschat niet hoeveel werk er moet worden gedaan om aan deze wetgeving te voldoen.

Wij adviseren u nu actie te ondernemen. Waarom wachten op wetgeving als je al zoveel mensen een betere ervaring kunt bieden door jouw webshop voor hen toegankelijk te maken?

Kosten maar ook baten

Het is commercieel slim om met een website deze doelgroep te bedienen! Een toegankelijke website converteert snel 15% meer. Daarnaast heeft digitale toegankelijkheidsoptimalisatie een direct positief effect op uw vindbaarheid bij zoekmachines.

Waarop van toepassing

De EAA zal op veel websites van toepassing zijn, misschien ook op die van u. De EAA heeft betrekking op de volgende producten en diensten.

Producten:

 • Computers en besturingssystemen
 • Smartphones en andere communicatieapparaten
 • TV-apparatuur gerelateerd aan digitale televisiediensten
 • Geldautomaten en betaalterminals (bijvoorbeeld kaartbetaalautomaten in supermarkten)
 • E-readers
 • Ticket- en incheckautomaten

Diensten:

 • Telefoondiensten
 • Bankdiensten
 • E-commerce
 • Websites, mobiele diensten, elektronische tickets en alle informatiebronnen voor lucht-, bus-, spoor- en watervervoersdiensten
 • E-boeken
 • Toegang tot audiovisuele mediaservices (AVMS)
 • Bellen naar het Europese alarmnummer 112

Vanaf juni 2025 moet de EAA binnen de EU-lidstaten worden gehandhaafd. Dat betekent dat mensen met een handicap, net als elke gebruiker online moeten kunnen winkelen. Hiervoor moet een e-commerceplatform, een website of een webshop voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) richtlijnen niveau AA.

Uitzondering

Voor kleinere bedrijven wordt echter een uitzondering gemaakt. Het gaat om bedrijven met een omzet van minder dan 2 miljoen euro per jaar en minder dan 10 medewerkers.

Wil je meer Websitebezoekers?

Wij kunnen een berichten pagina op je website introduceren, onder een naam zoals; Actueel, Nieuws, Blog, Wetenswaardigheden, etc. Waar je  klanten kunt informeren over bepaalde ontwikkelingen. Distributie kan dan via Social Media zoals LinkedIn, Twitter, Instagram, etc .